Ιστορικό – Παρουσίαση

1a-bigΤο 2005 μια μικρή ομάδα βετεράνων ξιφομάχων που βρισκόταν στα Χανιά με την πρωτοβουλία, την προτροπή και την ενθάρρυνση του Ταξίαρχου Στέλιου Μπούρλου παλαιού ξιφομάχου και  πρωταθλητή, προχώρησε στην ίδρυση της Αθλητικής Λέσχης Ξιφασκίας Χανίων, μία πράξη ως ελάχιστη προσφορά στη νεολαία των Χανίων και το αγαπημένο τους άθλημα. Η Ξιφασκία αν και είναι εκ των παλαιοτέρων αθλημάτων, τελευταία, αναπτύσσεται ραγδαίως σε παγκόσμια επίπεδο. Στην Ελλάδα διαδόθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ το πρώτο σωματείο ιδρύθηκε το 1888. Σήμερα αριθμούνται περίπου 60 σωματεία σε όλη τη χώρα. Στην Κρήτη μέχρι πρότινος υπήρχε ένα μόνο σωματείο στο Ηράκλειο, ενώ από το 2005 ιδρύθηκε και στα Χανιά.

Το συναρπαστικό άθλημα της ξιφασκίας σήμερα είναι ένα άθλημα αίθουσας που βασίζεται στην αναμέτρηση δύο αθλητών από τους οποίους, ο καθένας προσπαθεί αφενός να επιτύχει όσο γίνεται περισσότερα χτυπήματα με το ξίφος του επάνω στον άλλο, αφ΄ εταίρου να αποφύγει τα χτυπήματα του αντιπάλου του. Προκειμένου ένας αθλητής να φτάσει στο σημείο να συμμετάσχει σε κάποιο αγωνιστικό παιχνίδι, απαιτείται να καταβάλλει προσπάθεια κατά τη διάρκεια της προπόνησης όπου απαιτείται μεγάλη προσοχή και πειθαρχία.

1b-bigΈτσι λοιπόν και στα Χανιά στην αρχή δειλά, δειλά πήραμε τα ξίφη ανά χείρας… Σκοπός της ίδρυσης του Συλλόγου ήταν και παραμένει η ανάπτυξη κι διάδοση του συναρπαστικού Ολυμπιακού Αθλήματος της ξιφασκίας στα Χανιά από ένα σωματείο όμως, που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με αυτό. Οι εγγραφές των πρώτων αθλητών και οι προπονήσεις ξεκίνησαν στις αρχές του Δεκεμβρίου 2005 στη μικρή αίθουσα του κλειστού Γυμναστηρίου της Παλαιάς Ηλεκτρικής του δήμου Χανίων.

Οι προπονήσεις ξεκίνησαν με είκοσι πέντε αθλητές και στα τρία όπλα και σήμερα , είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε σημαντική και πρωτοπόρα παρουσία στην Ελληνική Ξιφασκία. . Ιδιαίτερη σημασία και προσοχή δίνεται στην προσέλκυση παιδιών κυρίως των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων του Γυμνασίου , που θα αποτελέσουν το φυτώριο των μελλοντικών αθλητών αγώνων του συλλόγου.

Οι προπονήσεις διεξάγονται υπό την καθοδήγηση και εποπτεία των προπονητών Άρη Ματσατσίνη, Μιχάλη Κωνσταντινόπουλου. Οι δύο προπονητές είναι παλαιοί ξιφομάχοι με πείρα και διακρίσεις στο ενεργητικό τους σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο, αλλά συγχρόνως, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό, πτυχιούχοι γυμναστές. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ξιφασκία είναι ένα άθλημα τελείως νέο και πρακτικά άγνωστο για το κοινό των Χανίων και ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι αθλητές ήταν αρχάριοι χωρίς να έχουν καν δει ένα αγώνα ξιφασκίας στη ζωή τους. Όμως οι παιδικές καταβολές του Ζορρό, των Τριών Σωματοφυλάκων και του Συρανό ντε Μπερζεράκ αποτέλεσαν το έναυσμα. Η σκληρή δουλεία κι η πειθαρχία θα φέρουν το αποτέλεσμα με τον καιρό. Οι αθλητές ξεκίνησαν να συμμετέχουν σε επίσημες διοργανώσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας στο Ο.Α.Κ.Α. στην Αθήνα.

1d-bigΟι διοργανώσεις αυτές περιλάμβαναν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων – Παγκορασίδων, το Κύπελλο Ελλάδος και το Κύπελλο Χειμώνα. Στους άμεσους στόχους της Λέσχης τέθηκε η αναδιάρθρωση των τμημάτων προπόνησης κάτι που συνέβη από την 1η Ιανουάριο του 2007, μετά από την πλήρη παραχώρηση χρήσης της αίθουσας προπονήσεων. Αυτό βελτίωσε αποφασιστικά την ποιότητα των προπονήσεων των αθλητών δίνοντας τη δυνατότητα για υποδοχή ακόμα και άλλων νέων αθλητών. Οι σχεδιασμοί μας περιλαμβάνουν τη συμμετοχή της Αθλητικής Λέσχης Ξιφασκίας Χανίων στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα στις περισσότερες κατηγορίες καθώς και σε πληθώρα Κυπέλλων και Αγώνων που τελούνται υπό τη αιγίδα της Ομοσπονδίας. Ο Μεγάλος στόχος για την διοργάνωση Τουρνουά Ξιφασκίας « Μάχης της Κρήτης» υπό την αιγίδα της Ε.Ο.Ξ. ενταγμένου στις εορταστικές εκδηλώσεις της Μάχης της Κρήτης αλλά και οι διενέργεια Πανελληνίων Πρωταθλημάτων έγινε και αυτός πραγματικότητα.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος Ιπποκράτης Μανουδάκης
Αντιπρόεδρος Στέλιος Μπούρλος
Γενικός Γραμματέας Θεοδόσης Παπαδάκης
Ταμίας Βαγγέλης Τσιτσιρίδης
Έφορος Αθλητικού Τμήματος Λεωνίδας Χατζηδάκης
Μέλος Μάνθος Μαρκαντωνάκης , Μέλος Αγγελική Αντωνοπούλου