Συχνές Ερωτήσεις

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις σχετικές με το άθλημα της Ξιφασκίας.

H Ξιφασκία είναι επικίνδυνη;

Καμία ανησυχία… Η ξιφασκία είναι ένα από τα ασφαλέστερα αθλήματα. Οι αγώνες και οι προπονήσεις γίνονται με όλους τους κανόνες και τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας προδιαγραφών FIE ( Μάσκες, στολές, ξίφη κλπ). Η δύναμη των χτυπημάτων απορροφάται από την ελαστικότητα της λάμας και από τη μάσκα ή τη στολή. Οι καλοί ξιφομάχοι επιφέρουν τεχνικά και όχι απαραίτητα δυνατά χτυπήματα. Άτεχνα και οδυνηρά χτυπήματα οφείλονται συνήθως σε άπειρους, άτεχνους ή εξαιρετικά επιθετικούς ξιφομάχους που δεν έχουν καλή αίσθηση του ξίφους. Μικρογρατζουνιές και μικρομελανιές πάντως θα πρέπει να αναμένονται περιστασιακά και είναι άνευ σημασίας.

Σοβαρότερες καταστάσεις προκαλούνται από παράγοντες που δεν έχουν καμία σχέση με τη χρήση των σπαθιών. Θλάσεις, κράμπες, μυϊκοί πόνοι και πόνοι αρθρώσεων οφείλονται, κατά κανόνα, σε κακή προθέρμανση και διατατικές ασκήσεις και κακή φυσική κατάσταση του αθλητή.

Πρέπει να έχω συγκεκριμένο σωματότυπο;

Από αθλητική πλευρά θεωρείται πρωταρχικής σημασίας η ταχύτητα και η καρδιαγγειακή επάρκεια. Άλλα συνεκτιμώμενα χαρακτηριστικά είναι δύναμη ( για εκρηκτικότητα και όχι δύναμη χεριών) επιδεξιότητα στα χέρια και ευλυγισία. Σε πνευματικό επίπεδο ο ξιφομάχος πρέπει να είναι εύστροφος και παρατηρητικός να έχει ικανότητες στρατηγικής και τακτικής. Ψυχολογικά πρέπει να μπορεί να διατηρεί την αυτοσυγκέντρωσή του και την ψυχραιμία του κάτω από τις έντονες συνθήκες ενός αγώνα.

Όσο αφορά στο σωματότυπο, είναι πάντοτε δυνατό να προσαρμόσει και να τροποποιήσει κανείς το στυλ του ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Ακόμα και έτσι το ύψος μοιάζει να είναι επιθυμητό στο ξίφος μονομαχίας ενώ μικρόσωμοι αθλητές προσφέρουν μικρότερο στόχο στο ξίφος ασκήσεως. Μακριά χέρια αποτελούν πλεονέκτημα στο ξίφος μονομαχίας ενώ μακριά πόδια στο ξίφος ασκήσεως.

Πάνω απ’ όλα η αρμονική συνεργασία αθλητή και προπονητή θα καθορίσει κάθε φορά την τακτική εκείνη της προπόνησης που θα εκμεταλλεύεται και θα αναπτύσσει κάθε φορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεξιότητες του αθλητή και θα αναδείξει τον καλύτερο του εαυτό απαλλαγμένο από κακές συνήθειες και πρακτικές.

Ποια είναι τα οφέλη της Ξιφασκίας;

Τα οφέλη από το άθλημα της Ξιφασκίας πολλά… Ο αθλητής της ξιφασκίας αναπτύσσει πλέον της φυσικής κατάστασης, Αίσθηση του σώματος στο χώρο, Συντονισμός του σώματος κατά την κίνηση, Συντονισμός οπτικών ερεθισμάτων, Βελτίωση ψυχικών χαρακτηριστικών, Προσοχή, Συγκέντρωση, Έλεγχο συναισθημάτων, Συγχρονισμό κινητών – φυσικών δεξιοτήτων.